Tuesday, November 17, 2009

Apa Yang tidak diduga selalu jadi dgn tiba- tiba

merenung keindahan alam di waktu pagi yang dipenuhi kabus...kenangan di Fraser Hill...4- 5 April 2009...suasan yang hening dan penuh syahdu menjadikan aku bersyukur dgn ciptaan Allah yang Maha Agung...Subhanallah...


Persoalan yang pertama kenapa aku menulis di dalam blog ini...apa yang menarik...itu hanya diri aku sendiri yang mengetahuinya...memang mudah untuk menulis apa sahaja yang tersirat dan tersirat...Tapi di samping menulis sesuatu adakah aku mengerti maksud disebaliknya...Ask Yourself????


kadang- kadang betapa Mudahnya mereka bercakap soal hati, tentang perasaan sedangkan diri sendiri pun belum pernah bercinta. memang Mudah untuk kita berkata-kata, tetapi kadang kala memang sukar untuk diri kita melakukannya. bak kata orang, Cakap memang la senang dan mudah, tapi cuba la buat. Betul kata orang tua, bahu yang memikul lebih berat dari mata yang memandang. Benar juga kata pepatah orang putih, "try to be in her/his shoe, then you will understand".Maksud yang mendalam tu...

kenapa ye kadang- kadang kita sebagai manusia biasa terlalu berhati- hati dan berwaspada, Sehinggakan kadang-kadang menjadikan saya 'manusia yang pelik'. Tetapi bagi diriku, pengalaman hidup lah yang akan mengajar aku seribu satu ilmu. Liku-liku dan ranjau kehidupan yang dilalui selama ini, penuh onak dan duri menjadikan siapa diri aku yang sebenar pada hari ini. Aku akui, aku pernah melakukan kesilapan dan telah pun mengakui kesilapan yang aku telah lakukan.Tetapi yang peliknya tiadakah unsur kemanusiaan yang boleh dipertimbangkan. Memang manusia yang pelik kan, bagi aku, seolah- olah tiada hati perut apabila kesalahan yang telah diakui seperti tidak diberi pertimbangan.. Dan aku juga sedar, bahawa sejarah tidak mungkin dapat diubah apa yang tealah terjadi memang sudah terjadi dan akan terus kekal. Aku memang tidak mungkin mampu dan berdaya untuk mengubah masa. Biar mengalir airmata darah sekalipun, aku tetap tak mungkin mampu mengubah apa-apa.


Mahu atau tidak, aku menjdi redha dan pasrah dengan segala ketentuan Ilahi.Mungkin inilah Harga yang perlu dibayar kerana dosa semalam bukan sedikit. apa pun aku tetap Yakin bahawa Allah itu Maha Adil, suka atau tidak, aku harus menebus segala dosa-dosa yang pernah aku ukir dalam diari kehidupan aku selama aku hidup di dunia yang fana ini. Bagi ku Harganya memang tidak ternilai.
Akuhidup hari ini adalah kerana apa yang telah aku lakukan pada hari semalam.


Namun apa yang akan berlaku pada hari esok bukan kerana apa yang telah berlaku semalam. Jadi aku mesti berusaha sedaya upaya, bagi memastikan apa yang berlaku pada hari ini, penentu bagi sesuatu yang baik atau buruk pada hari esok. Kemarin yang berlaku adalah sejarah yang telah membuatkan aku menangis. Aku harus bangkit dan mencuba, meneruskan kehidupan ini tanpa terus dihantui kesilapan semalam. Bukan mudah untuk menghilangkan sejarah yang telah terjadi, tapi aku terpaksa! Terpaksa bangkit dari kesilapan lalu untuk terus maju di dunia dan akhirat...InsyAllah.Memang diakui Sakit dan pedih yang aku rasa bukan sedikit. Bagi mereka yang pernah melaluinya mungkin akan memahami penderitaan dan kesakitan tersebut. Tiada siapa yang tahu cerita duka aku ini sepenuhnya kecuali Allah S.W.T? Ain, Najaha, krul teman saya yang paling baik dan rapat pun cuma tahu 1% daripada keseluruhan cerita. Dan mereka pernah memberi aku semangat dan kekuatan..Thanks A lot my friends..I'm Really appreciate. Thanx friends for always being there for me. Support me no matter how hard i am.Hanya Allah yang mampu membalas segalanya.. Alhamdulillah, selepas apa yang berlaku, aku memang telah hilang arah dan teramat kecewa dgn apa yang telah terjadi..tapi Alhamdulillah aku mendapat kekuatan dan waktu itu aku percaya, Tuhan akan memberi dugaan hanya kepada hamba2-Nya yang mampu dan alhamdulillah, i am still alive. till now..

Namun apa pun, aku sangat2 bersyukur kerana dengan nikmat Iman dan Islam ini masih kukuh ada dalam diri aku. Syukur kerana dikurniakan Keluarga yang amat menyayangi diriku. Alhamdulillah. Itu sudah lebih dari memadai.
Betul kata orang 'Experience is the best teacher' iaitu Pengalaman mampu mematangkan diri seseorang. Ramai yang belajar dari pengalaman, namun jangan kerana mahu belajar dari pengalaman sendiri, kita akan menyesal seumur hidup. Nasi sudah menjadi bubur tak mungkin dapat jadi beras semula.

justeru itu, berilah kemaafan kepada semua musuh atau orang yang pernah menyakiti hati kita, agar diri kita ini terhindar dari segala pemusuhan, iri hati, bentuk balas dendam, dan kebencian yang akan terus menyelubungi hidup kita.

Diantara perkara yang boleh membuatkan hati seseorang menjadi tenang dan lapang adalah dengan merenungkan keindahan ciptaan Allah Yang Maha Agung di alam semesta. maksudnya, semua ciptaan Allah dilakukan dengan perhitungan yang cermat, dgn hikmah, dengan kerapian, dan dgn berperaturan. sesiapa pun yg melihat alam semesta ini akan tahu bahawa di sana ada Tuhan Yang Maha Kuasa yang melakukan segala sesuatu dgn tidak main- main. Dialah TUHAN YANG MAHA AGUNG lagi MAHA MULIA...

No comments: